Wednesday, May 11, 2011

sekadar berkongsi...

GULAI IKAN MAMAK

BHN REMPAH:
5 sudu mkn rempah kari ikan
5 sudu mkn serbuk ketumbar
3 sudu mkn serbuk cili
3 sudu mkn serbuk jintan putih
2 sudu mkn serbuk kunyit
1 sudu mkn serbuk jintan manis
-----bancuh sume rempah2 ni dgn air...kacau hgga sume rempah larut dan sebati

BHN TUMIS:
5 biji bawang kecil-dmayang
1 sudu mkn halba campur
2 tangkai daun kari
2 tangkai cili basah hijau

BHN KISAR:
1 biji bawang besar
1/2 labu bawang putih
1 urat jari halia

BHN LAIN:
bendi
2 tangkai cili basah hijau-dbelah 2
2 biji tomato-dbelah 4/nk cantik,boh tomato ceri ye
asam jawa sebesar biji limau nipis
garam secukup rasa
2 tangkai daun kari
2 liter air

BHN PERAP IKAN:
1 ekor ikan potong/ikan ketul(sy guna ikan kerachi)-dcuci bersih dan toskan
1-2 biji tomato (yg btul2 masak ranum)
asam jawa sebesar limau nipis

CARA:
perapkan ikan
bancuh bhn rempah
panaskn minyak,tumis bhn tumis dan skali goreng bendi-bendi sedikit layu dan angkat.ketepikan bendi
masukkan bhn kisar
tumis hgga pecah minyak
masukkan rempah yg telah dbancuh td-kacau hgga pecah minyak
masukkan air,didihkan
bile dh mendidih,masukkan sume bhn lain serta bendi td
kacau sebati,bile dh cukup rasenye,bru ikan td dimasukkan TANPA bilas dgn air bhn perapan td.kacau perlahan2.bile ikan dh masak,padamkan api,dan sedia dhidang

**tumis dgn api sederhana perlahan...lg2 bile dh masuk rempah,api kene kecik...utk elak rempah hangus...

selamat mencube...
17hb Januari ·  · 

No comments:

Post a Comment