Saturday, May 21, 2011

gulai ikan nyok-nyok

salam ceria semmmuuuuuuuuaaa...today korang tak kemana-mana ke?maklumlah cuti dihujung minngu bawa keluarga makan angin diluar.ohh ya menua ape juadah tengah hari rakan semua untuk hari ni???wah mesti macam-macamkan..ayu  buat gulai ikan nyok-nyok..tapi stok tomato,daun kari my hubby xbeli ..jadi gulai ayu jadi koboi ari ni,Anyway ayu sertakan resepi lengkap khas utk masak gulai ikan nyok-nyok..selamat mencuba




Bhn2..
3 ketol ikan nyok-nyok - rendam dgn air asam jawa- cuci - toskn
6 sdb rempah kari ikan + 1/2 cwn air - gaulkn
200 ml santan kotak
200 ml air
Garam n gula scukupnya
2 keping asam gelugor
1 sdb bj sawi
10 bj bendi
2 bj cili besar merah - belah dua
1 bj tomato - belah empat
4 tangkai daun kari

Bhn2 kisar..
1 bj bwg besar merah
3 ulas bwg putih
1 cm halia
1 cm lengkuas
1 cm kunyit hidup
1 cm belacan
2 tangkai daun kari
10 bj cili kering - potong - rendam air pns - toskn

Cara2nya..
1. Tumis bhn2 kisar shingga naik bau.
2. Masukkn rempah kari yg dgaul bsama air, biar masak garing.
3. Masukkn santan n air, biarkn mdidih dlm 10 mnt, br masukkn garam n gula scukupnya.
4. Masukkn ikan, asam gelugor, bj sawi, bendi, cili merah, tomato n daun kari, biarkn mereneh selama 10 mnt ato shingga ikan masak. Siap dhdgkn.


No comments:

Post a Comment