~sambal belacan bersama buah kuinin~
~Assalamualaikum~
- 4 biji lada merah dan 3biji cili api (kalu suka pedas boleh tambah bilangan lada)
- sedikit belacan (ikut suka cap apa)
- 1 biji buah kuinin sederhana besar (pastikan setengah masak)
- gula dan garam secukup rasa
Cara-cara
- belacan perlu di bakar terlebih dahulu sehingga naik bau..tapi jgn sampai hangus.
- kemudian buah kuinin tadi di kupas kulit dan di racik halus atau potong dadu(sederhana besar)
- tumbuk lada merah dan cili api hingga lumat bersama belacan yg telah di bakar td..letak gula dan garam sedikit (dalam 1 sudu kecil)
- setelah sambil betul2 sebati..keluarkan dalam mangkuk,masukkan kuinin kemudian gaul hingga rata(di tekan2 sedikit supaya jusnya keluar)
- sesuai di hidang sewaktu makan tengahari bersama dengan sedikit ulam-ulaman kesukaan anda.. selamat mencuba..pasti nak lagi..
No comments:
Post a Comment