Wednesday, July 6, 2011

~sambal belacan bersama buah kuinin~

~Assalamualaikum~



  • 4 biji lada merah dan 3biji cili api (kalu suka pedas boleh tambah bilangan lada)
  • sedikit belacan (ikut suka cap apa)
  • 1 biji buah kuinin sederhana besar (pastikan setengah masak)
  • gula dan garam secukup rasa

Cara-cara

  1.  belacan perlu di bakar terlebih dahulu sehingga naik bau..tapi jgn sampai hangus.
  2. kemudian buah kuinin tadi di kupas kulit dan di racik halus atau potong dadu(sederhana besar)
  3. tumbuk lada merah dan cili api hingga lumat bersama belacan yg telah di bakar td..letak gula  dan garam sedikit (dalam 1 sudu kecil)
  4. setelah sambil betul2 sebati..keluarkan dalam mangkuk,masukkan kuinin kemudian gaul hingga rata(di tekan2 sedikit supaya jusnya keluar)
  5. sesuai di hidang sewaktu makan tengahari bersama dengan sedikit ulam-ulaman kesukaan anda.. selamat mencuba..pasti nak lagi..

No comments:

Post a Comment