Wednesday, July 6, 2011

~assam pedas ikan kembong ~

~assalamualaikum~


Bahan-bahan ( 4 orang makan )

  • 6 ekor ikan kembong-siang&basuh
  • 4 ulas bawang kecil-tumbuk*
  • 2 ulas bawang putih-tumbuk*
  • Halia sedikit-tumbuk*
  • 3 sudu besar lada kisar
  • Air asam jawa
  • Kunyit&garam sedikit
  • Minyak masak&air
  • 6-10 batang bendi

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dlm periuk dan tumis bahan2 *.
  2. Masukkan lada kisar,tumis hingga lada masak&naik minyak.
  3. Masukkan garam,kunyit&air asam jawa sedikt.
  4. Setelah mendidih&naik minyak,masukkan sedikit air acup2 ikan.
  5. Masukkan ikan&sayur bendi..tunggu sehingga masak.
  6. Bagi penggemar belacan&bunga kantan,boleh juga disertakan bersama.

No comments:

Post a Comment