~assam pedas ikan kembong ~
~assalamualaikum~
Bahan-bahan ( 4 orang makan )
- 6 ekor ikan kembong-siang&basuh
- 4 ulas bawang kecil-tumbuk*
- 2 ulas bawang putih-tumbuk*
- Halia sedikit-tumbuk*
- 3 sudu besar lada kisar
- Air asam jawa
- Kunyit&garam sedikit
- Minyak masak&air
- 6-10 batang bendi
Cara-cara
- Panaskan minyak dlm periuk dan tumis bahan2 *.
- Masukkan lada kisar,tumis hingga lada masak&naik minyak.
- Masukkan garam,kunyit&air asam jawa sedikt.
- Setelah mendidih&naik minyak,masukkan sedikit air acup2 ikan.
- Masukkan ikan&sayur bendi..tunggu sehingga masak.
- Bagi penggemar belacan&bunga kantan,boleh juga disertakan bersama.
No comments:
Post a Comment