- 100g Serbuk Koko *
- 200g Gula pasir * 1 tin Susu sejat *
- 200g Minyak Masak Sayuran*
- 250g Susu Pekat *
- 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
- 150g Tepung Gandum
- 1 hb Soda Bikarbonat
- 1 Serbuk penaik
Cara-cara
1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
3. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Bakar selama 40-45 minit bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.*guna chocolate rice pun ok gak
Penyediaan chocolate ganache:
Bahan2:
- 150g coklat masakan
- 65ml krim sebat
- 1 sudu teh mentega
- Gunakan kaedah double boiler,cairkan coklat. Kacau sehingga benar2 cair. Tambahkan whipping cream dan mentega. Padamkan api.
- Sejukkan seketika,(bila sejuk sedikit ganache akan sedikit memekat) barulah dituangkan di atas kek coklat yang sudah disejukkan sepenuhnya.
No comments:
Post a Comment