Wednesday, July 6, 2011

~kek supermoist~

  • 100g Serbuk Koko *
  • 200g Gula pasir * 1 tin Susu sejat *
  • 200g Minyak Masak Sayuran*
  • 250g Susu Pekat *
  • 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
  • 150g Tepung Gandum
  • 1 hb Soda Bikarbonat
  • 1 Serbuk penaik

Cara-cara

1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
3. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Bakar selama 40-45 minit bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.*guna chocolate rice pun ok gak

Penyediaan chocolate ganache:

Bahan2:
  • 150g coklat masakan
  • 65ml krim sebat
  • 1 sudu teh mentega
Cara2:
  1. Gunakan kaedah double boiler,cairkan coklat. Kacau sehingga benar2 cair. Tambahkan whipping cream dan mentega. Padamkan api.
  2. Sejukkan seketika,(bila sejuk sedikit ganache akan sedikit memekat) barulah dituangkan di atas kek coklat yang sudah disejukkan sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment