Saturday, February 19, 2011

Apam Salju....

Salam ceria semua..malam2 begini ayu baru sempat membuka blog maklumlah ank ayu bukan boleh tengok mama dia buka laptop dia pun nak chat same..Emm..ni ada cerite sikit petang tadi ayu mahu membuat apam mekar tapi di sebabkan ada tetamu istimewa dtg gaya mixer ayu jadi kelam-kabut sikit jadi apam mekar telah menjadi apam salju namun rasenyer tidaklah mengecewakan..maklumlah orang baru belajar membuat kuih namun jgn putus asa kite akan cuba lagi membuat apam mekar ia..nantikan apam mekar ayu =)..okey dibawah ni ada gambar apam salju yang cun melecun(warna garang) hehe terover pulak masukkan pewarna...menarik juga bukan??
::apam  yang belum di taburkan parutan kelapa::


::taara...ni lah apam saljuku...::


Tips dari rakan blog untuk membuat apam mekar: 

1. pastikn adunan dipukul dgn kelajuan tinggi hingga berubah warne dan pekat dan kukus adunan dgn api yg kuat, tk perlu lama2...insyaAllah kueh akan mekar dn lembut.. 


2.  yg tak mekar sebab tk dialas papercup...klu gunakanmangkuk muffin...lebih cantik jika menggunakan mangkuk muffin size S...


3. pastikan penutup kukusan dibalut kain utk mengelak air wap drp menitik...
Sekian.....


No comments:

Post a Comment