Saturday, June 11, 2011

bubur jagung madu

hai..lama x N3...ntahla..kadang xsempat nk masukkan menu2 yang telah buat...malam ini terpanggil untuk membuka blog ini. Nak dijadikan cerita baru-baru ni Ayu buat inspeksen ke cameron highland jadi dia sempat membeli jagung madu.nak tau harganya berapa?emm harga dia 4tongkol rm10..maklumlah cuti sekolah .para peniaga selalunya akan naik harga pada waktu bergini..suami ayu beli rm20 tapi alhamdulilah dia bagi lebih 2 tongkol ..jadi dengan 10 tongkol jagung madu tersebut Ayu telah buat macam-macam juadah almaklumlah perlu habiskan jagung juga kalu di simpan lama orang kata tidak enak..jagung madu sangatla manis dan ragup bila dikunyah.menu pertama ayu buat bubur jagung special bersagu ini adalah bubur yang amat mudah dibuat...cara-caranya ada di bawah..next menu tunggu ye di n3 berikutnyer selamat mencuba....


Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 4 tongkol/batang jagung manis-diambil isinya
  • 5-6 sudu besar gula (ikut manis)
  • 1 mangkuk kecil santan pekat
  • 1- 1 1/2 mangkuk kecil air
  • 2 helai daun pandan disimpul
  • 1/4sudu teh garam (optional)
  • segenggam sagu dibilas dan toskan(optional)

Cara-cara

  1. Isi jagung dibersihkan dan direbus dengan air lebih kurang 8-10 min. (jagung ni cepat masak)
  2. Kemudian masukkan gula, santan, daun pandan, garam dan sagu. Biar mendidih dan masak.
  3. fyi:- bubur ni berwarna putih. bagi mereka yg suka warna bolehlah menggunakan sagu yg berwarna yg terdapat di supermarket. Nampak menarik sikit, hehe..
selamat mencuba kawan-kawan

No comments:

Post a Comment