Sunday, March 6, 2011

Begedil ayam bersama kentang



Salam berhujung minggu semua...ke mana kawan-kawan semua arini?ape juadah tengah hari anda?mesti ada memasak menu specialkan maklumlah makan bersama-sama dihujung minggu.Menu Ayu hari ini adalah begedil ayam bersama kentang..serta sup tauhu bersoo hun..minuman adalah air tembikai merah..











Ini lah sup tauhu bersoo hun.
Bahan2= tauhu biasa@tauhu telur,bwg putih,air,kiub ayam,sos tiram,telur putih,soo hun,lobak merah,daun bwg/sup
Cara2=1) tauhu perlu potong 4 dan digoreng kekuningan dan toskan
2)tumiskan bwg putih
3)Masukkan air utk kuah,kiub ayam dan sos tiram(didihkan)
4)Masukkan lobak merah
5)Putih telur dipukulsedikit dan kacau dgn garpu sampai putih telur menjadi bertali,tambahkan daun sup/daun bawang
6)pekatkan dgn tpg jagung dan tambahkan lada sulah.
















Begedil ayam bersama kentang.
bahan-bahan=5biji kentang,1cwn isi ayam direbus,daun bwg/sup,gula garam,serbukpati ayam,lada sulah,telur dikacau


cara2 1)kentang dikupas kulit dan direbus.bila dh empuk toskan,sejukkan dan lenyekkan
2)gaul dgn isi ayam
3)serta gauldgn semua bahan2 tadi
4)bulatkan dan celup dalam telur dan terus goreng.hati2 begedil sgt lembut.

No comments:

Post a Comment